Το Τοπικό μας Φαγητό
Η λέσβος φημίζεται για την τοπική της κουζίνα . Διάφορα τοπικά εδέσματα με γεύσεις απο την ανατολή και την Μ.Ασία . Όμως ένα φαγητό δεν μπορείτε να το βρήτε πουθενά τους :
ΚΙΟΥΖΛΕΜΕΔΕΣ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ
Οι γκιουζλεμέδες ή γκιζλεμέδες είναι τρίγωνες ή τετράγωνες πιτούλες με γέμιση τυριού και αυγού. Παλαιότερα οι γκιουζλεμέδες ψήνονταν στο σάτσι ή φούμο, μια στρογγυλή πλάκα από μαλτεζόπετρα που όταν πύρωνε καλά άπλωναν επάνω το ζυμάρι. Μόλις το ζυμάρι άρχιζε να κάνει φουσκάλες και να ψήνεται, έβγαζαν τους γκιουζλεμέδες από τη φωτιά, τους περιέχυναν με μέλι ή πετιμέζι και τους έτρωγαν ζεστούς σαν γλύκισμαΓια τη γέμιση
- 1/2 κιλό τυρί φέτα μαλακιά θρυμματισμένη
- 3 φλιτζάνια ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
- 2 αυγά
- αλάτι, πιπέρι
Για το φύλλο
- 1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
- 1/2 κουτ.γλυκ. ξίδι
- 1 κουτ.γλυκ. αλάτι
- 1 φλιτζάνι λευκό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι χλιαρό νερό
- πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1.
Για να φτιάξετε την ζύμη, ρίχνετε σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, αφού το
έχετε κοσκινίσει πρώτα, και κάνετε μια λακκούβα στη μέση. Ρίχνετε μέσα
το ελαιόλαδο, το ξίδι, το νερό και το αλάτι. Ανακατεύετε πολύ καλά μέχρι
να γίνει μια λεία και απαλή ζύμη. Σκεπάζετε το μπολ με μια βαμβακερή
πετσέτα για 1-2 ώρες για να διπλασιαστεί σε όγκο σε ζεστό μέρος.
2. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 ή 3 κομμάτια και ανοίγετε τα κομμάτια με ένα πλαστή σε λεπτά φύλλα, ½-1 εκ. πάχους. Κόβετε τα λεπτά φύλλα με ένα κουπάτ σε μικρότερα τετράγωνα κομμάτια 8x8 εκ.
3. Για την γέμιση, τοποθετείτε σε ένα άλλο μπολ την θρυμματισμένη φέτα, τα αυγά , το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά, με ένα πιρούνι.
4. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε τετράγωνου κομματιού μια κουταλιά της σούπας από την γέμιση και το διπλώνετε στην μέση ή στα 4 σαν φάκελο, βρέχοντας με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν.
5. Πιέζετε ελαφρά, με έναν πλάστη από πάνω τους ''φακέλους'' για να γίνουν τα κομμάτια λεπτές πίτες και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Σερβίρετε τους γκιουζλεμέδες ζεστούς.
2. Χωρίζετε το ζυμάρι σε 2 ή 3 κομμάτια και ανοίγετε τα κομμάτια με ένα πλαστή σε λεπτά φύλλα, ½-1 εκ. πάχους. Κόβετε τα λεπτά φύλλα με ένα κουπάτ σε μικρότερα τετράγωνα κομμάτια 8x8 εκ.
3. Για την γέμιση, τοποθετείτε σε ένα άλλο μπολ την θρυμματισμένη φέτα, τα αυγά , το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύετε πολύ καλά, με ένα πιρούνι.
4. Τοποθετείτε στο κέντρο κάθε τετράγωνου κομματιού μια κουταλιά της σούπας από την γέμιση και το διπλώνετε στην μέση ή στα 4 σαν φάκελο, βρέχοντας με λίγο νερό τις άκρες της ζύμης για να κολλήσουν.
5. Πιέζετε ελαφρά, με έναν πλάστη από πάνω τους ''φακέλους'' για να γίνουν τα κομμάτια λεπτές πίτες και τα τηγανίζετε σε καυτό ελαιόλαδο και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα. Σερβίρετε τους γκιουζλεμέδες ζεστούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου